• Gratis en gemakkelijk retourneren
  • Klanten beoordelen Zandri met een 9.4
  • Meer dan 100.000 parts in het assortiment
  • Makkelijk uw onderdelen vinden?
    Bekijk onze technische tekeningen! Klik hier

E-keur

E-keurmerk verlichting

Als er bij ons een E-keurmerk bekend is zullen we deze vermelden. E-keurmerk verlichting is van toepassing op alle nieuwe voertuigen die door de fabriek worden afgeleverd, en die op de openbare weg worden gebruikt. Deze moeten aan alle technische eisen voldoen. Dat geldt voor alle voertuigen die een kenteken moeten voeren. Zonder deze goedkeuring is de verlichting dus alleen geschikt voor het gebruik op het circuit of eigen terrein.

Technische eisen E-keurmerk verlichting

De typegoedkeuring of individuele goedkeuring van deze voertuigen gebeurt op basis van in EU- of ECE-verband overeengekomen criteria. Daarnaast zijn er ook permanente eisen, d.w.z. eisen waaraan voertuigen ook moeten (blijven) voldoen als ze van de openbare weg gebruik maken. Dit geldt ook voor alle weg voertuigen. Naast mogelijke controles op straat zijn er ook voor auto’s en bussen periodieke keuringen (apk).

Dat wil ook zeggen dat alle verlichting die vanuit de fabriek af zijn gemonteerd  voorzien moeten zijn van een ECE type goedkeuring of ook wel E-keur. Maar wat nu als we ook een voertuig willen voorzien van extra (led werk ) verlichting? Zijn er dan nog zaken waar wij rekening mee moeten houden? Jazeker, en waar u ook op moet letten zal na het lezen van de pagina’s ook meer duidelijkheid gaan geven.

ECE documenten e-keurmerk verlichting

Documenten ECE typegoedkeuringen

Er worden diverse documenten verstrekt. Er worden voor E-keurmerk verlichting “ECE typegoedkeuringen” afgegeven met bijvoorbeeld een E-keur ECE R10 ,dat is ook een typegoedkeuring voor led-werkverlichting. De E-Keur ECE R23 staat voor achteruitrijd verlichting en mag ook onder een bepaalde hoek zelfs rechtstreeks worden aangesloten op deze verlichting. De E-keur ECE R112 staat ook voor Led verstraler. Zo zijn er meerdere typegoedkeuringen voor bijvoorbeeld dimlicht, dag rijverlichting, Led breedstraler etc.

Alleen E is niet voldoende

Zo worden er op de markt in E-keurmerk verlichting ook koplampen verkocht waar een E in het glas staat. Achter de E staat altijd een nummer. Het nummer staat ook voor de land van herkomst waar de led unit is gekeurd. Als voorbeeld nemen we bijvoorbeeld E9. Het cijfer 9 staat voor Spanje. Alleen een cijfer is niet voldoende. Ook moet er het documentnummer bijstaan. Wanneer dit document nummer er niet bij staat voldoet deze lamp niet aan de wet en regelgeving, dan is de lamp dus alleen geschikt voor circuit gebruik . Voor alle duidelijkheid. Het cijfer wat achter de E staat zegt niets over het land waar deze geproduceerd is.  Vraag je je af of u de specifieke verlichting die u in gedachte goedgekeurd is voor op de openbare weg. Stuur ons dan een mail Wij gaan deze dan ook z.s.m beantwoorden.

Plaats van het ECE E-teken en document nummer

Het ECE R10 en R23 type goedkeuring kunnen geprint zijn op de behuizing of het staat in het glas. Ook zijn er enkele fabrikanten die de kabel labelen met een label waar het type goedkeurings nummer op staat vermeld. Een ECE R112 type goedkeuring ( incl. referentie getal ) zal bovendien altijd op het glas staan.