• Gratis en gemakkelijk retourneren
  • Klanten beoordelen Zandri met een 9.4
  • Meer dan 100.000 parts in het assortiment
  • Makkelijk uw onderdelen vinden?
    Bekijk onze technische tekeningen! Klik hier

keuzehulp blokkeersleutels

Wat is een blokkeersleutel?

Blokkeersleutels of blokkeergereedschap in het algemeen is specifiek gereedschap dat gebruikt wordt draaiende delen in de motor te blokkeren zodat onderdelen van de motor gemonteerd of gedemonteerd kunnen worden. Het gaat er met name om dat meedraaide onderdelen het onmogelijk maken kracht uit te oefenen op bijvoorbeeld een moer, deze draait dus mee en kan zodoende niet los worden gedraaid. Door het meedraaiende onderdeel te blokkeren kan er wel kracht worden uitgeoefend en kan de moer wel worden losgedraaid. 

Er bestaat blokkeergereedschap om verschillende delen van de motor te blokkeren, en soms ook op verschillende wijzen. Zandri verkoopt met name blokkeergereedschap om de variateur, de koppeling of het vliegwiel te verwijderen. 

De variateur van een scooter moet regelmatig gedemonteerd worden. De variateurrollen en ook de v-snaar slijten namelijk en om deze te kunnen vervangen dient de variateur te worden gedemonteerd. Om de variateur te kunnen demonteren moet de krukasmoer worden verwijderd. Deze zit erg vast en omdat de krukas ook meedraait kun je er geen kracht op uitoefenen. Een garage met professioneel gereedschap gebruikt in zo ’n geval een luchtsleutel maar de meeste mensen die thuis wat hobbyen met hun scooter of brommer hebben dit gereedschap niet. En komt het blokkeergereedschap van pas. Door de deze toe te passen worden het meedraaien van de krukas en alle andere meedraaiende onderdelen gestopt en kan de moer wel worden losgedraaid. 

Variateur-blokkeersleutel

De beste en veiligste manier om de variateur te blokkeren is door gebruik te maken van een variateur-blokkeersleutel. Elke type motor vereist een ander model/ type sleutel. Dit heeft met de opbouw van de motor te maken. Maar in de basis doen de variateur-blokkeersleutels allemaal hetzelfde. Ze blokkeren de variateur zodat deze niet meedraait en de kracht die vrijkomt, komt op plaatsen terecht die daar tegen bestand zijn. Om deze reden is het een veilige methode en wordt dan ook door Zandri geadviseerd. Zandri heeft voor bijna ieder type motor een blokkeersleutel.

Zuigerstop

Bij een 2-takt motor kan er ook een blokkade worden gemaakt ook met een zuigerstop. De zuigerstop wordt in het bougiegat gedraaid en blokkeert de zuiger bij het naar boven komen waardoor o.a. ook de variateur niet meer draait. Deze methode is echter niet geheel zonder risico’s. Er kan grote kracht op een klein oppervlak op de zuiger komen waardoor deze beschadigd kan raken. Bij 4-takt moteren is deze methode helemaal af te raden. De zuigerstop kan bij verkeerd gebruik een klep in de verbrandingskamer raken. Ook komt de bougiestop, door de schuine positie van het bougiegat, schuin op de zuiger te staan waardoor de kracht op een nog veel kleiner oppervlak terecht komt. Hier kan de zuiger niet tegen en kan ernstig beschadigd raken.

Bij de verschillende variateur-blokkeersleutels en zuigerstops hebben we zo goed mogelijk vermeld voor welke scooters en bromfietsen ze geschikt zijn. Uiteraard kunt u bij twijfel altijd contact opnemen met onze klantenservice via de chat, mail of het contactformulier op de website.

Koppeling-blokkeersleutel

Voor het demonteren van de koppeling is een andere sleutel nodig. Een zogenaamde koppeling-blokkeersleutel. De koppeling moet gedemonteerd worden als je de koppelings-segmenten wil vervangen, andere trekveertjes wil monteren, gewoon ter controle of bij het vervangen van de v-snaar. Ook een koppeling-blokkeersleutel zorgt ervoor dat je kracht kunt uitoefenen op de moer zonder dat alles meedraait. En dit op een veilige manier, zonder risico op het beschadigen van onderdelen.

Zandri heeft een uitgebreid assortiment koppeling-blokkeersleutels en ook hiervoor geldt weer dat ze per type motorblok en scootermerk verschillen. We hebben ons best gedaan het zo duidelijk mogelijk op de website te vermelden maar bij twijfel of vragen graag contact opnemen met de klantenservice via de mail, contactformulier of chat.

Vliegwiel demontage

Ook voor het blokkeren van het vliegwiel bestaat speciaal gereedschap, de zogenaamde vliegwiel-blokkersleutels. Het assortiment is echter vrij beperkt. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een universele sleutel. Deze is verstelbaar en is zodoende toepasbaar op veel verschillende vliegwielen. Het is voor Zandri echter onmogelijk om precies te achterhalen op welk type scooters en bromfietsen dit gereedschap wel of niet toepasbaar is.