• Gratis en gemakkelijk retourneren
  • Klanten beoordelen Zandri met een 9.4
  • Meer dan 100.000 parts in het assortiment
  • Makkelijk uw onderdelen vinden?
    Bekijk onze technische tekeningen! Klik hier

Keuzehulp bougie

Een bougie is een essentieel onderdeel voor de verbranding in de motor. Elke scooter met een benzinemotor is voorzien van een bougie! Advies is om bij elke onderhoudsbeurt de bougie te vervangen. Een verouderde bougie kan iets later ontsteken waardoor er uiteindelijk motorschade kan ontstaan.

Het vervangen van een bougie

Voor het vervangen van een bougie gebruikt u een bougiesleutel. Zorg dat de omgeving van de bougie schoon is zodat er geen vuil in de motor terecht komt. Nadat u de oude bougie verwijderd heeft kunt u de bougie lezen. U kunt aan de hand van de kleur bovenop de bougie controleren of de verbranding van de motor goed is.

De beste verbranding kunt u herkennen aan een Koffiebruin/melk kleur. Roetaanslag duidt op een lage compressiedruk, slechte verbranding of een te rijk mengsel. Wanneer een bougie wit is aangeslagen duidt dit op een te heet geworden bougie. De oorzaak is meestal een te kleine sproeier of een te lage hittegraad van de bougie. Advies is dan om een bougie te nemen met een hogere hittegraad. Bij de snellere cilinders zijn ‘’koudere’’ bougies noodzakelijk omdat een ‘’race’’ cilinder vaak hoogtoerig is.

Om beschadiging van de schroefdaad te voorkomen kunt u het beste de bougie met de hand zover mogelijk indraaien om er zeker van te zijn dat de bougie recht gemonteerd zit. Vervolgens zet u de bougie op juiste moment aan met een bougiesleutel.

Advies als u de bougie vervangt ook de bougiekabel en bougiedop te controleren. Een verouderde bougiekabel herkend u aan poreusheid (scheuren in de kabel)

Wanneer een bougiedop niet meer goed ‘’klikt’’ kunt u het beste de bougiedop vervangen.

‘’Spark plug’’ is de Engelse benaming van de bougie.

Let op, een bougie mag alleen vervangen worden bij een koude motor! Dit heeft te maken met de uitzetting door de warmte

bougie_vervangen

Welke bougie is voor mij geschikt?

Ons assortiment bougies bestaat uit de merken Ngk en Champion. Advies is om de originele bougie aan te houden. M.b.v. van het schema kunt u de symbool verklaring achterhalen.

bougies