• Gratis en gemakkelijk retourneren
  • Klanten beoordelen Zandri met een 9.4
  • Meer dan 100.000 parts in het assortiment
  • Makkelijk uw onderdelen vinden?
    Bekijk onze technische tekeningen! Klik hier

Keuzehulp handschoenen en wanten

Functie van handschoenen?

Eerst is het belangrijk om te weten wat de functie van handschoenen is. De meeste mensen zullen meteen denken aan de winter, het voorkomen van koude handen. Dat is inderdaad één van de belangrijkste functies van handschoenen. Maar niet de enige.

Een andere belangrijke functie is bescherming tijdens een val. Als je valt met de scooter of brommer steek je meestal je handen vooruit om de val te breken. Dit is een automatische reactie van onze hersenen. Dat betekent dat onze handen, met name de handpalmen, als eerste de grond raken. U kunt zich voorstelen dat met handschoenen aan, de schade aan de handen enorm beperkt wordt. Dat is ook de reden dat in sommige landen goedgekeurde handschoenen op de motor verplicht zijn, ook in de zomer!

functie_handschoenen_scooter

Hoe vind ik mijn juiste maat handschoen?

Om uw maat op te meten gebruikt u een meetlint die je volgens de afbeelding hieronder om je hand heen slaat. Via onderstaande tabel kunt u deze maat vertalen naar een handschoen maat.

handschoenen_maattabel

Verschillende typen handschoenen.

Mede door de verschillende functies van maar ook door verschillende weersomstandigheden zijn er diverse soorten handschoenen te verkrijgen.

All season handschoenen.
De naam zegt het al, All Season, het hele seizoen door te gebruiken. Bieden bescherming tijdens het vallen. Zijn niet de beste keuze voor in de winter. Ze bieden wel bescherming tegen kou maar niet bij echt winterse omstandigheden en temperaturen onder nul.

Zomerhandschoenen
Zomerhandschoenen bieden alleen bescherming bij een val maar zijn niet gemaakt om uw handen warm te houden tijdens het rijden. Hopelijk is dat ook niet nodig in de zomer.

Winterhandschoenen
Winterhandschoenen hebben meestal een dubbele functie, uiteraard om de handen warm te houden tijdens het rijden onder winterse omstandigheden maar de meeste hebben ook versterkte vlakken op de handpalmen om deze te beschermen bij een val. Ook de knokkels zijn vaak voorzien van versterkingen om de handen nog beter te beschermen bij een ongeluk. Hoewel winterhandschoenen gemaakt zijn om de handen tegen kou te beschermen betekent dit helaas niet dat je helemaal geen koude handen kunt krijgen. Bij vrieskou, tijdens lange afstanden kunnen met name je vingers toch wel behoorlijk koud worden. Houd daar rekening mee. 

Crosshandschoenen
Crosshandschoenen hebben als eigenschap dat ze veel grip bieden. Voor een goede controle over de hevels en gas. Ook hebben ze meestal versterkte stukken aan de bovenzijde om de handen te beschermen bij een val of botsing. Zoals de naam al zegt zijn deze handschoenen gemaakt voor de cross, uiteraard kunnen ze ook buiten de crossbaan gebruikt worden maar ze bieden geen goede bescherming tegen lage temperaturen.

Wanten
Wanten zijn misschien niet de meest blitse handschoenen maar ze zijn wel met afstand de warmste. Wanten zijn warmer dan handschoenen omdat je vingers niet van elkaar gescheiden worden. Zijn warme handen in de winter het belangrijkste voor u, belangrijker dan hoe het eruit ziet of de valbescherming, ga dan voor wanten. Het nadeel is dat je handen niet meer kunt gebruiken zoals je gewend bent. Het dichtmaken van een rits kan al heel lastig zijn.

Verschillende materialen.

De meeste handschoenen zijn gemaakt van leer of van technische materialen zoals polyamide en polyurethaan.  Het voordeel van leer is dat het een natuurproduct is. Het is zacht en blijft lang mooi. Het wordt door de meeste mensen ook als stijlvol gezien.  Nadeel is dat leer water opneemt dus bij regen zijn ze minder geschikt. Dit is weer op te lossen door ze te behandelen met een waterafstotende spray. De betere leren handschoenen zijn overigens al door de fabriek behandeld om ze waterdicht te maken. Textiel handschoenen zijn vaak wel waterdicht, Let wel goed op dat het erbij vermeld staat. 

Binnenvoering

Het materiaal wat aan de binnenkant (de binnenvoerng) gebruikt wordt is ook belangrijk. Wol is erg warm. Ook Thinsulate is een goede optie als je handschoenen zoekt die goed functioneren tgen de kou. Dat is een gepatenteerde stof van 3M speciaal ontwikkeld om kleding beter te isoleren zodat de koude niet op de huid komt. 

Tip 

Er bestaat ook handverwarming voor scooter.s Combineer dit met een paar goede winterhandschoenen of nog beter wanten. Grote kans dat je handen dan wel warm blijven, zelfs als het vriest.