• Gratis en gemakkelijk retourneren
  • Klanten beoordelen Zandri met een 9.4
  • Meer dan 100.000 parts in het assortiment
  • Makkelijk uw onderdelen vinden?
    Bekijk onze technische tekeningen! Klik hier

Keuzehulp variateurrollen

De variateurrollen zijn een onderdeel van de variateur. De variateur zorgt er samen met de koppeling voor dat de scooter vanuit stilstand zijn topsnelheid kan bereiken zonder te moeten schakelen. En dit bij een gelijkmatig toerental. Wanneer de motor een ongelijkmatig toerenverloop heeft is de variateur/koppeling niet goed afgesteld. Om het juiste toerental te bepalen zijn er verschillende gewichten variateurrollen.

Het juiste gewicht is niet altijd even gemakkelijk om te bepalen. Als het gewicht van de rollen niet juist is kan de scooter teveel of juist te weinig toeren maken. Je zal de juiste verhouding moeten vinden. Wanneer een scooter weinig toeren maakt zullen je rollen te zwaar zijn en bij te veel toeren te licht.


Je kunt je scooter niet echt opvoeren met alleen andere variateurrollen. Rollen zorgen niet voor meer vermogen. Het gewicht van de rollen, maar ook de drukveer en de trekveertjes zullen in verhouding met elkaar moeten zijn om de scooter optimaal te laten accelereren vanaf stilstand to de topsnelheid.

Hoe herken ik slijtage?

Variateurrollen zitten in een variateurhuis dat op de krukas gemonteerd zit. Het variateurhuis draait bij volgas +- 10.000 keer per minuut rond. Omdat de rollen bewegen in het variohuis zijn ze ook aan slijtage onderhevig. Het is niet precies te zeggen om de hoeveel km de rollen vervangen moeten worden. Het is mede afhankelijk van de rijstijl maar ook van het type scooter. Versleten rollen krijgen vlakke kanten waardoor deze niet meer ‘’rollen’’ in de variateur. Dit zal zorgen voor een onregelmatig toerental. In onderstaande video laten wij zien hoe je kunt zien dat je rollen versleten zijn. Tip: zet de ondertiteling aan.

Welk merk variateurrollen is voor mij geschikt?

Zandri heeft naast de originele variateurrollen de volgende merken in het assortiment die wij voor het gemak verdeeld hebben in A & B of kwaliteit :


A-kwaliteit:

Malossi

Polini

Power 1

Top performances

Metrakit

Dr pulley power1B-kwaliteit

MKX

DMP

Artek

RMS

Bando

Tech pulleyOnze keuze voor a-kwaliteit is het bekende merk Malossi en voor een goed alternatief is MKX een goede keuze! Wanneer je een standaard afstelling hebt zijn de rollen van MKX een prima keuze!

Hoe kom ik achter de juiste maat?

Er zijn veel soorten maten rollen. Om het gemakkelijk te maken hebben wij de meest voorkomende rollenmaat hieronder een past op gegeven op basis van een origineel variateurhuis.


15x12 Yamaha / Minarelli 50cc

16x13 Peugeot / China gy6 / Kymco / Sym / Piaggio <98

19x15.5 Piaggio / Vespa / Gilera