• Gratis en gemakkelijk retourneren
  • Klanten beoordelen Zandri met een 9.4
  • Meer dan 100.000 parts in het assortiment
  • Makkelijk uw onderdelen vinden?
    Bekijk onze technische tekeningen! Klik hier

Keuzehulp hoofdsproeier

Een sproeier is niet meer dan een koperen schroef met een gaatje erin. De vorm en de diameter van het sproeiergat bepalen de doorlaat van benzine. Het gaatje van de sproeier is ervoor om de juiste benzine/luchtmengsel bij elkaar te brengen voor een juiste verbranding van de motor. Bij een te grote sproeier creëer je een te rijk mengsel en bij een te kleine sproeier te arm mengsel. Een warm/vastloper bij 2-takt motoren is vaak een oorzaak van een te arm mengsel. Op een carburateur zitten o.a. twee stelschroeven. Een stationairschroef en een luchtschroef. Met een stationairschroef kan je het stationair toerental afstellen. Met de luchtschroef bepaal je de hoeveelheid lucht die wordt doorgelaten.

Maatvoering sproeiers

De meeste sproeiermaten worden weergegeven in honderdste van millimeters. Dus bijvoorbeeld maat 70 betekent 0.7mm. Dit is de diameter van het sproeiergaatje. Er zijn echter ook fabrikanten die er een andere maatvoering op nahouden. De dikte van de sproeier bepaal je door de dikte te meten van het schroefdraad. 

Wanneer vervang je een sproeier?

Een sproeier vervang je pas wanneer je een aanpassing doet aan je motor. Bij een 2-takt motor kun je de verbranding controleren door de naar de kleur van de bougie te kijken. Een goede verbranding is te herkennen aan een koffiebruine kleur. Bij een te schrale verbranding is de kop van de bougie wit uitgeslagen. De sproeier zal dan vergroot moeten worden. Wanneer een motor te rijk staat afgesteld zul je roetaanslag op de bougie zien.

Hoe weet ik welk type sproeier ik nodig heb?

Kijk eerst naar het merk carburateur. In sommige gevallen bestaat er maar één sproeier type en hoef je vervolgens alleen de sproeiermaat nog te bepalen. Bij sommige carburateurmerken is het iets minder eenvoudig, zij werken met meerdere type/diktes. In dat geval is het noodzakelijk om met een schuifmaat de schroefdraad van de sproeier op te meten. De sproeiermaat staan in de meeste gevallen op de sproeier zelf. Wanneer dit niet meer zichtbaar is, is een sproeiermeter een perfecte uitkomst.