• Gratis en gemakkelijk retourneren
 • Klanten beoordelen Zandri met een 9.4
 • Meer dan 100.000 parts in het assortiment
 • Makkelijk uw onderdelen vinden?
  Bekijk onze technische tekeningen! Klik hier

Keuzehulp scooterhelmen

Keuzestress bij het zoeken van een nieuwe scooterhelm? Op deze pagina vind je alle info en tips die je nodig hebt bij het maken van de juiste keuze. Wij helpen je graag verder met professioneel advies.

Helmplicht 2023

Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om op een snorfiets een helm te dragen. Door een helm te dragen voorkomt u (ernstig) hoofdletsel bij ongelukken. Voor een snorfiets is een speedpedelec helm al goedgekeurd wat ook geschikt is voor de E-bike. Lees hieronder meer over de speedpedelec helmen.

Helm laten vallen of ongeluk gehad?

Advies is na een ongeluk om de helm direct te vervangen. In de helmschaal kan namelijk een breuk zitten die niet zichtbaar hoeft te zijn! Indien een helm ouder is dan 5 jaar zonder schade is het tevens een advies om deze te vervangen omdat het binnenwerk van de helm is versleten. Volgens deskundigen is het zelfs zo dat wanneer een helm hard op de grond valt deze al (onzichtbaar) beschadigt kan raken aan de schaal.

Verschillende type helmen

Zandri heeft een breed assortiment scooterhelmen. Of u een crosshelm zoekt, een integraalhelm, jethelm, retrohelm of een kinderhelm. Al deze type helmen zijn veilig en geschikt voor gebruik op de openbare weg, en zijn voorzien van een ECE-keurmerk.

De jethelm / retrohelm

De jethelm is een gewild type helm vanwege de open ruimte aan de onderkant. Doordat deze helm ‘’kleiner’’ is, is de helm ook makkelijker op te bergen in de helmbak. Deze helm wordt vaak toegepast bij een retro/ vespa scooters.

De Integraalhelm

De Integraalhelm betreft een volledig afgesloten helm met vizier dat open en gesloten kan worden. De integraalhelm biedt volledige bescherming van het hoofd. Bij een ongeval is de kans op blijvent letsel hierdoor kleiner dan bij het dragen van een jethelm. Deze helmen worden over het algemeen gebruikt bij sportieve scooters/brommers. Bij het passen van deze helm; zorg ervoor dat de helm bij de wangen krap zit: Bij het voorhoofd mag de integraalhelm echter niet ‘’klemmen’’.

De systeemhelm

De systeemhelm is qua model overeenkomend met een integraalhelm. Deze systeemhelmen zijn voorzien van een opklapbaar kinstuk. Deze helmen zijn zeker in de zomer prettig, u kunt met lage snelheid  met een open voorkant rijden. Het passen is hetzelfde als bij een integraalhelm. 

De crosshelm

De naam zegt het eigenlijk al. De crosshelm wordt voornamelijk gebruikt in de racerij of enduro schakelbrommers. Een crosshelm is te herkennen aan zijn puntige kinstuk en een zonneklep bovenop de helm. Bij de meeste crosshelmen is de binnenvoering uitneembaar en wasbaar. Sommige crosshelmen zijn voorzien van een geïntegreerd vizier. Bij geen geïntegreerd vizier kunt u gebruik maken van een crossbril.

De speedpedelec helm

Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om op een snorfiets een helm te dragen. Door een helm te dragen voorkomt u (ernstig) hoofdletsel bij ongelukken. Voor een snorfiets is een speedpedelec helm al goedgekeurd. Qua uiterlijk kan je een speedpedelec helm vergelijken met een fietshelm, alleen zijn de speedpedelec helmen ontworpen tegen hogere valsnelheden.

De goedkeuring van een speedpedelec helm herken je aan de NTA 8776:2016 markering. 

Bij het niet dragen van een helm op een snorfiets na 1 januari 2023 kunt u een boete krijgen van 100 euro.

Veel gestelde vragen

Sinds 1 januari is het verplicht om een helm te dragen op de snorfiets. Een speedpedelec helm met een NTA-8776 keurmerk is voldoende. Een gewone brom/motorfietshelm met keurmerk ECE-05 of ECE-06 is ook toegestaan.

Sinds 1 januari 2023 is het dragen van een helm verplicht. Draag je geen helm? Dan kan het je een boete opleveren van €100.- Let op bij het aanschaffen van een helm deze is voorzien van een keurmerk (NTA-8776 , ECE-05 of ECE-06)

Het is van groot belang dat u een helm kiest die goed past. Vaak wordt een helm te groot aangeschaft! Een helm moet ‘’aanzitten’’, maar niet knellen! De meeste merken hebben een eigen maatvoering. Bekijk hiervoor de maattabel. Wil je weten hoe je je hoofd opmeet, bekijk dan deze video.

Onze helmen zijn voorzien van een type goedkeuring. Dat wil zeggen dat ze gezien worden als veilig voor de Europese markt. Wel is het een feit dat je kin niet beschermd is, wat wel het geval is bij een integraal helm (volledig gesloten helm). Een integraalhelm is het veiligst.

De beste jethelm op dit moment is de jethelm MT street. Met zijn grote vizier is deze helm erg populair tegenover andere jethelmen.

Een integraalhelm is een volledig gesloten (‘’dichte’’) helm die dus ook je kin beschermd in tegenstelling tot een jethelm.

Qua looks zijn het beide volledig gesloten helmen. Een systeemhelm kan je aan de voorkant openklappen zodat je het ook kan gebruiken als jethelm (denk aan motoragenten, die rijden ook met een systeemhelm). Dus handig als je even wat meer vrijheid wilt zoals bij een jethelm.

 • Jethelm; meest luchtige helm en beschermd alleen de schedel.
 • Integraalhelm; meest veilige helm en volledig gesloten.
 • Systeemhelm; Te gebruiken als integraalhelm of jethelm.
 • Crosshelm; herkenbaar aan de grote kinruimte. Keuze uit vast vizier of crossbril.
 • Speedpedelechelm; Is een fietshelm die geschikt zijn tot 45km/u.

Bij de aanschaf van een helm moet je goed opletten op de pasvorm. De helm moet goed aansluiten en comfortabel aanvoelen zonder pijnlijke drukpunten. De helm moet goed blijven zitten zonder dat het riempje vast zit. Wanneer de helm aan de voorkant net boven je wenkbrauw komt zit deze goed op het hoofd.

Een integraalhelm beschermd je volledig hooft en kin. Hierdoor is dit de veiligste keuze. Een nadeel is dat sommige mensen hierdoor een opgesloten gevoel krijgen en daarom toch kiezen voor een jethelm.

 • Jethelm vanaf € 49.95
 • Integraalhelm vanaf € 44.90
 • Systeemhelm vanaf € 79.90
 • Crosshelm vanaf € 79.95
 • Speedpedelechelm vanaf €54.95

Voor een snorfiets is een speedpedelechelm voldoende. De Speedpedelechelm is het lichtst vergeleken met andere scooterhelmen. Een speedpedelechelm weegt ongeveer 300 gram. Een integraalhelm weegt ongeveer 1.5 kilo!